Dilarang Mencaci

in

Firman Allah Ta’ala:
Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah satu kaum (golongan) mencemuh dan merendah-rendahkan kaum yang lain, (kerana) boleh jadi yang dicemuh itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah pula satu kaum (golongan) perempuan mencemuh dan merendah-rendahkan perempuan yang lain, (kerana) boleh jadi yang dicemuh itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah kamu mencaci maki satu sama lain; dan janganlah pula kamu saling memanggil dengan gelaran yang buruk. (Larangan-larangan yang tersebut menyebabkan orang yang melakukannya menjadi fasiq, maka) amatlah buruknya sebutan nama fasiq (kepada seseorang) sesudah dia beriman. Dan sesiapa yang tidak bertaubat (daripada perbuatan fasiqnya) maka merekalah orang-orang yang zalim.
(Al-Hujuraat: 11)

Perbuatan mencemuh dan merendah-rendahkan dapat juga kita fahami sebagai menyindir, mengejek, menghina dan mentertawakan. Siapa kita untuk mencemuh hamba Allah yang lain. Hebat benarkah kita? Mungkin mereka itu lebih tinggi darjatnya disisi Allah s.w.t. juga penghuni langit.

Menurut Ibnu Kathir, ﴿وَلاَ تَلْمِزُواْ أَنفُسَكُمْ bermaksud Allah s.w.t melarang perbuatan fitnah. Barangsiapa yang menyebarkan fitnah, maka dia adalah terkutuk. Sebagaimana firman Allah s.w.t. :
Kecelakaan besar bagi tiap-tiap humazah, lumazah (Al-Humazah: 1)
Hamz adalah penyebaran fitnah melalui perbuatan, manakala lamz melalui perkataan.[i]

Perbuatan yang zalim hanya mendedahkan pelakunya kepada azab.[ii]


Muflis

Dari Abu Hurairah r.a. bahawasanya Rasulullah s.a.w. bersabda:

"Adakah engkau semua tahu, siapakah orang yang muflis itu?"

Para sahabat menjawab: "Orang muflis di kalangan kita ialah orang yang sudah tidak memiliki lagi sedirham pun atau sesuatu benda apapun."

Baginda s.a.w. lalu bersabda: "Orang muflis dari kalangan ummatku ialah orang yang datang pada hari kiamat dengan membawa amalan solat, puasa dan zakatnya, tetapi kedatangannya itu dahulunya - ketika di dunia - pernah mencaci orang ini, mendakwa serong kepada seorang ini, makan harta seorang ini, mengalirkan darah seorang ini - tanpa dasar kebenaran, pernah memukul seorang ini. 

Maka orang yang dianiaya itu diberikan kebaikan orang tadi dan yang lainpun diberi kebaikannya juga. Jikalau kebaikan-kebaikannya sudah habis sebelum terlunas tanggungan penganiayaannya, maka diambillah dari kesalahan-kesalahan orang-orang yang dianiayanya itu lalu dibebankan kepada orang tersebut, selanjutnya orang itu dilemparkanlah ke dalam neraka." (Riwayat Muslim)
(Riyadhus Solihin hadis ke-218)

Tonton Watch Your Tongue oleh Nouman Ali Khan.Moga menjadi renungan kita bersama.


[i] Al-Misbah Al-Munir fi Tahzib Tafsir Ibnu Kathir, Safi-ur-Rahman al-Mubarakpuri
[ii] Sofwah At-Tafasir, Muhammad Ali As-Sobuni
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...