Kematian Yang Bagaimanakah ?

inDan (apabila sampai ajal seseorang) datanglah Sakaratul Maut membawa kebenaran (yang telah dijanjikan, serta dikatakan kepada yang mengingkarinya sebelum itu): Inilah perkara yang engkau selalu mengelak diri daripadanya! (19)

Dan (apabila sampai saat yang ditentukan) ditiuplah sangkakala (untuk menghidupkan semula makhluk-makhluk yang telah mati), saat itu ialah hari berlakunya amaran yang telah diberikan (20)

Dan datanglah tiap-tiap orang (ke Padang Mahsyar) disertai malaikat pembawa dan malaikat saksi (21)

(Serta dikatakan kepadanya): Demi sesungguhnya! Engkau di dunia dahulu berada dalam keadaan lalai tentang ini, maka kami hapuskan kelalaian yang menutupimu itu, lalu pandanganmu pada hari ini menjadi tajam (dapat menyaksikan dengan jelasnya perkara-perkara hari akhirat) (22)

Dan berkatalah malaikat yang sentiasa ada bersama-samanya: Inilah Kitab (catatan iman dan amal) orang yang terletak dalam jagaanku, siap sedia untuk dibicarakan. (23)

(Qaf: 19-23)

155. Dan sungguh akan Kami berikan ujian kepadamu, dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar.

156. (Iaitu) orang-orang yang apabila ditimpa musibah, mereka mengucapkan "Innaa lillaahi wa innaa ilaihi raaji`uun" (Kita adalah milik Allah dan kepadaNya kita kembali).

157. Mereka itulah yang mendapat keberkatan yang sempurna dan rahmat daripada Tuhan mereka, dan mereka itulah orang-orang yang mendapat petunjuk.

(Al-Baqarah: 155-157)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...